2018. április 23., hétfő

Karcsúsodj CSILLAGJEGYED szerint (Figyelem! A szöveg nyomokban asztro-limonádét tartalmaz!)




KOS TÍPUS: 



Nem igazán hízékony… ebbe persze bezavarhat egy–két gonoszdi fényszög, ami miatt mégis kénytelen átértékelni a táplálkozás–mozgás kérdését.

Nehéz a helyzete, mert türelmetlen és azonnali, látványos eredményt akar – ezért valószínűleg széles körben ismeri az összes fellelhető fogyókúrás módszert, hiszen mindet kipróbálta (két napig).  

A káposztaleves–kúra átmenetileg jó lehet, hiszen a víz és méreganyag távozása hamar mutat néhány mínusz centit… ami persze az első adandó bűnbeeséskor duplán visszaszalad. Ettől az illető fejjel megy a falnak.

A Kos hatalmas energiával veti bele magát bármibe, hogy elérje a célját – és ez itt a kulcsszó: sose úgy induljon, hogy 30 kilót kéne fogynia… hanem HAMAR ELÉRHETŐ célokat tűzzön ki, mert sikerélmény nélkül azonnal feladja, – és mert semmi sem motiválja jobban, mint az eredményesség! Előbb legyen mínusz 2 kiló… aztán megint 2… és így tovább.

A mozgással kapcsolatban sokat segít, ha olyan tömegsportba vág bele, amiben esélye van legalább rövid ideig az élen lenni,– ha végképp nem jut jobb az eszébe, hívja el azt az ismerősét futni, akit biztosan le tud hagyni – legalább az első 100 méteren.






BIKA TÍPUS:


Mivel nagyon szeret enni, - és ennél lényegesen kevésbé szeret mozogni: neki a legnehezebb megtalálni a megfelelő megoldást. A diéta – mint olyan – csakis abban az esetben jöhet szóba, ha az ínyenc falatok megmaradnak, illetve olyasmivel helyettesíthetők, ami egyáltalán nem jár sem az ízek, sem az állag romlásával.

Ez alapján a Norbi-update még szóba is jöhetne, ha nem tántorítaná el a termékek ára. Végső esetben
célravezetőnek tűnik, ha a jobb emésztés érdekében minden falatot kétezerszer rág meg… hiszen ő úgysem siet sehová.

Sport szempontjából a kalóriák égetésének mindenképp legyen valami kézzelfogható értelme a fogyáson kívül is: szerintem kifejezetten Bikáknak találták ki az intenzív kerti munkákat (mint pl. kertépítés – lehetőleg betonozással, medenceásással, kősziklák áthelyezésével együtt, - vagy a favágás…), de testhez álló a rendszeresen elkövetett hosszú, méla távolbanézés is.

Utóbbiról azt gondolnánk, hogy kevéssé eredményes, pedig nem: ha elég kitartóan csinálja az ember, előbb-utóbb rádöbben, hogy ha nem teszi le a chips-es zacsit, nem kel fel a fotelból, és nem változtat az életvitelén, akkor a kedvese tuti le fog lépni valakivel, aki sokkal karcsúbb.


IKREK TÍPUS:


Tájékozottságának hála elméletben ismer mindent, ami ezzel kapcsolatban elolvasható, fellelhető, - képben van azzal, hogyan fogyózik a szomszéd, vagy milyen technikával tartja magát formában  a celebvilág… még akkor is, ha alkatilag neki pont nincs szüksége erre az információra.

Mivel folyamatosan mozgásban van, jó esetben a felesleges súlytöbblet eltűnik, mielőtt lerakódhatott volna. Ha mégis edzésre, szálkásításra adja a fejét, - mert olvasta, hogy az a menő, és azt is ki kell próbálni  - nyilván olyan formában teszi, hogy maradjon levegő a tüdejében a társalgáshoz is.

Táplálkozásának veszélyes pontja, hogy válogatás nélkül bevisz bármit a szervezetébe, ami a keze ügyébe kerül, csak lényeg hogy ne kelljen közben abbahagyni a másik három egyidejű tevékenységet. Valószínűleg erre a típusra építette a Mr. Mc’Donalds a McDrive ötletét…

A rendszeresség, és a terített asztalnál való étkezés hamvába holt ötlet,- ha mégis erre kényszerül, akkor a társaság legyen olyan, akivel közben értelmes dolgokról lehet beszélgetni, vagy új kapcsolatokat kötni.





RÁK TÍPUS:


Na, ők azok, akik még gömbölydeden is igen vonzóak tudnak lenni. A hölgyeknél - talán a  kebel mérete miatt :) – később tűnik fel a néhány plusz centi a derékon… ennélfogva gyakran már későn kapnak észbe, hogy tenni kéne valamit. A gyomor náluk „gyárilag” érzékeny szerv, a minőségi táplálkozás még akkor is fontos, ha épp jó formában vannak. 

Mivel alapjáraton minden Rák jól érzi magát a konyhában, ezért a diétás ételek elkészítése, kipróbálása nem okoz különösebb gondot, még akkor sem, ha csak sokadik nekifutásra sikerül ehetőre.

A családot nyilván nem fogja ezzel büntetni – nekik szívesen főz külön „normális” ételeket, – cserébe a család tegye meg azt a szívességet, hogy eldugja a szobamérleget… ami - a kisebb világháború elkerülése érdekében - csak akkor kerüljön elő, ha meggyőződnek róla, hogy a karcsúsodni vágyónak éppen jó a hangulata.

Szerencsés helyzet, ha a lakás elrendezése olyan, amibe könnyen beilleszthető egy otthoni konditerem (vagy legalább egy futópad),- végső esetben megteszi az aerobic-dvd is. Lényeg, hogy ne kelljen messzire menni, és minél kevesebb idegen ember lássa, ahogy próbál küzdeni a gravitációval. Motivációnak ott a remek memória, amiben el van tárolva a tíz évvel ezelőtti formás popsi emléke… és a padlás rejtekén őrzött nadrág, amibe akkor még belefért.


OROSZLÁN TÍPUS:


Hiúságánál fogva elég egyszerű a helyzet, mert sajnos a legutolsó divat alapján szabott márkás kiskosztüm csak M-es méretben mutat jól. Az önsanyargatást és az egész napos konyhai pepecselést első körben zárhatjuk ki, viszont ne felejtsük el, hogy az elegáns éttermek pazarul terített asztalaira képes a pincér egészséges ételeket is varázsolni… ha elég határozottan kérjük meg rá.

A hús a diéta kötelező eleme maradhat, a mennyiségről sem kell lemondani, ha a minőségre helyeződik a hangsúly. Napjainkban – úri körökben is - nagyon népszerű például a Paleo-életmód, ami megfelel a kritériumok többségének, és Oroszlános kreativitással pazar étkezéseket lehet belőle összeállítani.

Sport kérdésében inkább a játékosságot (csapatjáték, ahol ő lehet a játékvezető) érdemes előtérbe helyezni, mint az kicsapódó izzadtság mennyiségét – már ha sikerül legyőzni az eredendő lustaságot. (Figyelembe véve természetesen azt a tényt, hogy az Oroszlán nem izzad – maximum párologtat – és nem lusta, csak hülye volna felesleges mozdulatokat tenni.)

Amúgy semmi erőfeszítés nem sok, ha a következő szülői értekezletre már egy számmal kisebb ruhában lehet érkezni,- bezsebelve a dicséreteket, és megkockáztatva, hogy az iskolapadba csüccsenve még lepattanhat egy-két gomb…

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------



SZŰZ TÍPUS:


Minden Szűzben lakozik egy jól képzett táplálkozási szakember, csak meg kell találni. Ők azok, aki vagy születetten tudják, vagy igen hamar kiderítik, hogy melyik összetevő káros a szervezetre, hogy mit jelent az E-279-es kódszám, vagy hogy melyik vitaminból kell igen gyorsan pótolni a hiányzót.

Étkezésükben (is) igen körültekintőek, - mondhatni kissé finnyásak, válogatósak… az egészségük érdekében pedig bármely bevált diétát hajlandóak alkalmazni. (Más kérdés, hogy a legjobban tesztelt módszerben is találnak hibát, amit azonmód ki is igazítanak, majd javítva adnak tovább, mások épülésére.)

Fogyókúrás időszakban a naptárjuk teli van kalóriatáblázattal – gondosan, külön oszlopban feljegyezve a fogyasztható, és a fogyasztott mennyiséget, - centiben és kilóban is vissza tudod ellenőrizni nála a több héttel azelőtti állapotokat.

Nem belőlük élnek a drága edzőtermek tulajdonosai,- ők inkább gyalogolnak néhány buszmegállót munkába menet, - majd hazafelé is. Tökéletesre törekszenek, így az általuk tervezetthez képest az utolsó néhány plusz kilónak is mennie kell… Énképük bizonytalansága miatt érdemes vigyázni, hogy ne essenek át a ló másik oldalára.


MÉRLEG TÍPUS:


Harmóniára való törekvésükbe nem nagyon fér bele, hogy csípőtájékon feszüljön, hasban buggyosodjon… a szép, szabályos archoz esztétikus testnek kell tartozni, és kész. Annak eldöntése okozza a nagyobb gondot, hogy ezt mivel lehet hatékonyan elérni, anélkül, hogy túl sok erőfeszítésbe vagy lemondásba kerüljön.

Étkek szempontjából az ízeken kívül a tányéron elhelyezett látvány is fontos: a színösszeállítás, a tálalási forma is kapjon hangsúlyt.

Már a kezdeteknél lényeges, hogy ő maga jöjjön rá: szükséges lépnie, mert ha ezt egy mások által elejtett megjegyzésből szűri le, annak az illetőnek annyi: egy életre elvágta magát. A külvilág véleménye egyébként jó motiváció olyan értelemben, hogy a Mérleg egyszerűen még csak nem is LÁTSZÓDHAT kövérnek – ez szabály!

Ennek érdekében jöhet egy módszer, amely nem csak a centiket mínuszolja, hanem a bőr is szebb lesz általa – legjobb lenne egy mindent tudó, hatékony fogyasztókrém, vagy egy kapszula… Amíg ezt nem találják fel, addig  - egye fene – legyen sport, de ne durva, ne piszkos, ne kócolódjon tőle a haj és ne törjön a műköröm. A Mérlegek többsége egyébként – még kevés túlsúllyal is – légiesnek tűnik, mozdulataik is különlegesek. A zenére végezhető edzés, vagy a tánc bármely formája megfelelő számukra.





SKORPIÓ TÍPUS:


Ő az, aki nem csak úgy felületesen, tessék-lássék diétázgat… vagy csinálja teljes erőbedobással, vagy neki sem kezd. Ha rászánja magát, tudnia kell azt is, hogy az általa választott stratégia milyen tudományos, kémiai, fizikai, pszichológiai alapokon nyugszik. Étkezése alapból szélsőségesen
rapszodikus, de megszorítások esetén képes átállni az abszolút fényevésre, ha ezzel elősegíti a célt. Na – ez nem ajánlott.

A benne lévő hatalmas energia kisütésére karcsú test esetén is kell valami levezetési mód, de ha nagyon felszaladnak a kilók, akkor itt is előjön a végletesség: hétfőn egy lépést sem hajlandó megtenni, kedden pedig addig fut, míg jó érzésű kutyasétáltatók össze nem szedik kifulladt  testét a parkban.

A középutat, a rendszerességet kell megcéloznia – étkezésben és mozgásban egyaránt. Ilyen szempontból jó tréning lehet számára a „felező diéta”, vagyis szedjen csak feleannyit a tányérjára, mint amennyitől eddig jóllakott,- mivel legendásan hatalmas az önuralma, nyilván meg tudja állni, hogy ne repetázzon… főleg amíg figyelik.

Sokan társítják a Skorpiókhoz a küzdősportokat. Nos,- oké, de egy jó tanács: ne ugyanaz legyen az ellenfele, aki a diétáját összeállítja…



NYILAS TÍPUS:


Annyival van előnyben a többi jegyhez képest, hogy első pillanattól kezdve HISZ a dolog sikerében. És ez sokat számíthat. Igaz: annyival nehezebb is neki, hogy egyáltalán nem ismeri a korlátokat, a határokat – evésben sem – úgyhogy a kajamennyiség csökkentése nem biztos, hogy célravezető…

Nála is a minőségre kell blazírozni, a változatosságot pedig a sokféle nemzeti étellel, a távoli tájak konyhájában lévő egészséges hozzávalóval lehet biztosítani, - ha csukott szemmel falatozik, akár gondolatban még utazhat is.

Meggyőződése, hogy az a legjobb, ami a legdrágább,- ami nem feltétlen rossz gondolat, amíg meg tudja fizetni. :) Mindenesetre az egyszerű káposztaleves-kúra nem az ő asztala, a százkarátos, neten rendelhető – de kipróbálatlan - csodaszerekről pedig nem árt lebeszélni.

Ha egyszerre kezded vele a projectet, azt ő kihívásként fogja fel, tehát ugyanannyi idő alatt ő tuti, hogy ötször annyit mozog, és tízszer annyit fogy, mint te… akármennyire csal is a látszat :) , de ne törődj ezzel,- és minden alkalommal hosszan fogja ecsetelni sikerének a titkát, akkor is, ha nem kérdezed. Sportjai közé tartozik a tenisz, a squash, a lovaglás, a vitorlázás – és a szájkarate.





BAK TÍPUS: 


A böjtölés és az önsanyargatás nagymesteréhez van szerencsénk, aki tervszerűen építi fel a fogyás minden egyes lépcsőfokát. Az evés nála javarészt a létfenntartás eszköze, ezért nem fog kétségbe esni, ha lemarad a tejszínhab… hiszen ő a tortáról sem álmodott, így nem is csalódik, ha csökkentett szénhidrátos a piskóta. 

A kitartása miatt nála jól beválnak azok a módszerek, amik a legtöbb emberen kifognak, - ő nem fogja feladni a kemény 90 napos diétát, vagy a Shaolin szerzetesek által kifejlesztett és terjesztett igen drasztikus testsúlycsökkentő technikát – bár utóbbit meg kell tisztítani a misztikumtól, és racionális alapokra – valamint jó szakember kezébe - kell helyezni, hogy a Bakok számára befogadható legyen.

Ugyanakkor tudomásul kell venniük, hogy az erős, kiálló csontozatból a legjobb szándékuk - és a legnagyobb kitartásuk - ellenére sem fognak egy centit sem lefogyni… azt meg kell tanulni jól álcázni.

A sportolásnál legyen szempont az izmok (főleg a váll és gerinc tartóizmainak) erősítése, mert a stressz, a terhek nála ide rakódnak a leginkább. Igen, tudom, hogy a sakk meg a bridzs jobban fekszik… tudom… de a kondipad és a súlyzó lényegesen hatékonyabb. Ez lemérhető lesz a Főnök, a kollégák dicsérő véleményén, - és meg fogja érni.


VÍZÖNTŐ TÍPUS:


…aki biztos, hogy nem követ egyetlen hagyományos módszert sem,- inkább kitalál egy újat, ami elég extrém – és elég zseniális ahhoz, hogy még hatásos is legyen. Az ételek különleges elkészítési módja és fűszerezése lehet a titok egyik nyitja, - a másik meg a talán az egzotikumok keveredése az asztalon és a mozgásban egyaránt.

Ha megtehetné: az ebédhez a ritka tengeri herkentyűket saját maga búvárkodná elő… ezzel letudná a kötelező köröket.
Ha pedig mindezt barátok társaságában vihetné véghez, az volna számára a tökéletes diéta.

Persze szerényebb körülmények között sem kell megtagadnia önmagát, bátran kísérletezhet az ízekkel – bár a tradíciók szerint igazából az édesség az, amiről a legnehezebben tud lemondani… ám a stevia és a xilit korában ez nem lehet komoly probléma.

Búvárkodás és ejtőernyőzés kivitelezhetőségének híján a közösségben végzett sportban ugyanúgy találhat élvezetet, - a csoportos labdajátékok például remekül passzolnak hozzá.
Sajnos uránuszi hatás a visszarendeződés, ezért a Vízöntők az átlagnál sűrűbben találkoznak a jojo-effektussal – de sebaj: új project, új lehetőségek, új ötletek, új ruhatár - új fogyókúra.




HALAK TÍPUS:


Két féle Halak létezik: a neptuni és a jupiteri. Előbbinek nincs szüksége diétára, ő éteri megjelenésű, (kb. két arasznyi derék-átmérővel)… ellenben a jupiteri Halaknak nem árt felkészülni rá, hogy időnként le kell mondania a finom falatokról. Ő eszik bánatában is – főként, ha meglátja a szobamérlegen lévő számot – és nem biztos, hogy a nagy tábla vigasztaló-csoki jó irányba viszi a dolgokat.  

Intuitív, szenzitív  személyiség lévén jól működhet nála a „fogyás fejben dől el”  címszó, - de ha mégsem (és ez a valószínűbb) akkor kell egy olyan forgatókönyv, amiben szerepel egy karcsú eszménykép, - egy csomó egészséges étel, - egy barát, aki támogat és unszol, ha a Halak elúszna a feladat nagysága elől -  és kell egy edző, aki megtalálja a megfelelő megoldást, majd kemény kézzel betartatja a szabályokat.

Néha az egész project titokban működik, és a környezet egyszer csak azt veszi észre, hogy míg nem figyeltek oda: a bálnából sellő lett…

A mozgásformák közül – az alapvető úszáson kívül – érdemes olyat választani, amely a valóság mellé köti a szellemi oldalt is,- ilyen a tai chi, a jóga, - levezetve egy profi meditációval, ami erőt ad a következő nehéz időszakra.


* * * * *


Egy kis adalék:
Fenti jellemzések nagyobbrészt az aszcendensre – kisebb százalékban a Nap-jegyre vonatkoznak, és tovább színesíthetik a palettát az aszcendenst érő fényszögek és az I-es házas bolygók. Ahogy semmilyen témában nem szoríthatjuk az embereket 12 féle típusba, úgy az áhított alak elérése is sokkal bonyolultabbak annál, minthogy megúszhassuk e cikk elolvasásával. :)



Köszönöm, hogy velem tartottál:
Farkas Andrea
asztrológus


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése